3 kérdés 3 válasz: interjú Dr. Szabó Mariann-nal

Dec 5, 2023

Dr. Szabó Mariann gasztroenterológus válaszol.

Egyik kedvenc témánk Mariann-nal a mikrobiom-bélflóra fontossága, avagy amit megeszel az mind ott szívódik fel…

Miért bír nagy jelentőséggel a mikrobiom egészségének megtartása?

A mikrobiom tulajdonképpen a vastagbélben élő és normálisan előforduló mikroorganizmusok összessége, ami nagy jelentőséggel bír az egészséges emésztés fenntartásában. Ezen felül hozzátartozik a szervezet védekező mechanizmusához és szintén az immunrendszer fontos része ugyanis barriert képez a vastagbél falában és megakadályozza a kórokozók bejutását a bélfalon. Az utóbbi évek fontos vívmánya, hogy tudjuk, hogy létezik egy agy-bél összeköttetés is, így nem csak az egészséges emésztés fenntartásáért fontos hanem az egészséges idegrendszer és kiegyensúlyozott pszichés fejlődés és idegrendszer működésért fontos. A mikrobiom összetétele erősen függ a bevitt táplálék minőségétől. Tehát például egy vegán mikrobiom egészen más mint egy "húsevő" mikrobiom. Itt is igaz a mondás: "Az vagy, amit megeszel". Ezen felül a mikrobiom felelős bizonyos enzimek és hormonok termelésért a vastagbélben, ami az egészséges testsúly fenntartásért is felelős. A mikrobiom végzi bizonyos rostok emésztését, amiket prebiotikumoknak is nevezzük, mivel fenntartják a mikrobiom egészségét és egységét is.

Milyen tüneteket tud okozni a rossz mikrobiom?

A mikrobiom egy nagyon érzékeny rendszer, aminek felborulása szerteágazó tünetek és betegségeket okoz. Már nagyon kis változások a szervezetben befolyásolják a mikrobiom összetételét. Így például antibiotikumok szedése, nem szteroid gyulladásgátlók szedése, stresszhelyzetek (pl. pszichés stressz, baleset, műtétek, betegségek), stresszhormonok, hormonkészítmények, alkoholfogyasztás, dohányzás. Enyhébb tünetek közé tartozik a puffadás, teltségérzet. Az emésztés megváltozása hasmenés vagy székrekedés, esetleg a kettő váltakozása. De mint említettem, barrierként is szolgál, ezért gyulladásos bélbetegségek, gyomorfekély, nyombélfekély végsősoron pedig akár daganatos betegségek kialakulását is elősegíti. A bél-agy összeköttetésen keresztül depresszió, idegrendszeri betegségek kialakulásáért is felelős.

Szerinted indokolt táplálékkiegészítőket szedni egész évben a mikrobiom egészségének megőrzése céljából, vagy csak egy betegség kapcsán?

 Az egészséges mikrobiom fenntartásáért a prebiotikumoknak ezért a rostfogyasztás nagyon fontos egész évben, amit mindenképpen javaslok. De mivel tudottan kevés rostot fogyasztunk amit a készételeknek köszönhetünk ezért táplálékkiegészitők formájában mindenképpen javaslom a pótlását igy például az indiai utifűmagörlemény vagy esetleg az Inulin külső bevitele hasznos lehet egész évben. A probiotikumot vagy "élőflóra" szedését csak tünetek esetén vagy pedig tudottan megváltozott mikrobiom esetén javaslom, ezek kúraszerű alkalmazása javasolt például 3-6 havonta. Bizonyos betegségek mint krónikus gyulladások, tartós stressz esetén javasolt lehet a folyamatos szedésük is.

Image Team Sophie Moore Blog - Nutritionist X Webflow Template

Sophie Moore

Nutritionist

Enim mi pharetra neque proin dic tellus orci sapien nterdum tristique venenatis  lorem enim sollicitudin.

Follow me:
Take a look at our plans:
Vitaminfeltöltő program

Készen állsz az első lépésre?