Fekete retek: a konyhakert királya és egészséges reggeli csoda

November 3, 2025

A konyhàm királya ⚫️
Szezonja van

Reggel használom leginkább ,sóval🔝

⚫️ A FEKETE RETEK (Raphanus sativus niger) előkelő helyet foglal el konyhakerti növényeink között élettani hatásainak köszönhetően.

⚫️ A retek nagy mennyiségben tartalmaz tiocianátokat.

Feketeretek vesekő megelőzésére, kezelésére használható. Bélflóra tisztításra, nyálka tisztításra is ajánlható.

A szervezetben előforduló kövek: oxalat, foszfát, húgysav és cystin oldására is alkalmas lehet.
- Segíti a kiválasztó szervek, (bőr, tüdő, vesék, epe, belek, és a nyálkahártyák működését.
- Továbbá gátoljhatja a szervezetben a kőképződéseket, amennyiben már megjelentek a kövek, akkor segítheti azok fokozatos feloldását.
- Segíti az emésztési folyamatokat. Szabályozza az epesav kiválasztását.
- Méregteleníti az egész emésztő traktust.
- Köptető hatású, fokozza a bőr kiválasztó funkcióit.

⚫️ A feketeretek - erős aromája és magas illóolaj tartalma miatt - közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retekelősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Ismeretes - antioxidáns tulajdonsága is.

⚫️ A feketeretek a Keresztesvirágúak (Cruciferae) családjának tagja, közelebbi rokonai a mustár és egyéb retkek. A fekete retket a Közel-Keleten ősidők óta termesztik. Ázsiai őshazájából a római hadsereg hozhatta be Európába az Alpokon keresztül. A különféle retkekből Kínában mai napig 30 kg körül van az egy főre eső évi átlag fogyasztás, mifelénk nem éri el a 2 kg-ot.

⚫️ Alakja lehet hosszúkás vagy kerekded. Íze kesernyés, csípős. Általában azt javasolják, hámozzuk meg használat előtt, azonban elképzelhető, hogy alapos tisztítás után, hámozás nélkül is alkalmasnak találjuk majd fogyasztásra. Fogyasztás előtt egy órával lesózva  szárazabb húsokhoz, szendvicsekhez kitűnő - akár savanyúságot helyettesítő - kiegészítő lehet.
A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok és a C-, B1-, B2- vitamin,  valamint tartalmaz vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint. A fekete retek csípős íze azonnal elárulja, hogy e gumó igen gazdag mustárolajban, és illóolajokban, és bőven tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket is (aszkorbinsav, tokoferolok, karotenoidok és polifenolos komponensek). A retket nemcsak csípősségéért szeretik, nedve is régóta ismert gyógyszer. Minél több mustárolaj található benne, annál jobb az íze és egyben gyógyereje is.

⚫️ A feketeretket már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. Egyes források szerint a piramist építő rabszolgákat retekkel etették, hogy erőre kapjanak tőle. A népi gyógyászatban a sózott retek nedvét szeplő elleni szerként használtá.

⚫️ A retek felhasználásakor külső bőrét ne hámozzuk le, mert sok hatóanyag van benne.

A feketeretek vitamin tartalma többnyire háromszorosa a fehér fajtáknak. Magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően lúgossága folytán segít az egészségtelen anyagcseretermékek eltávolításában. Különösen magas kálium tartalma miatt vízhajtó hatású, segít a felgyülemlett víz eltávolításában.
Erősíti, tonizálja a beleket, serkenti a bélmozgást és egyben a székelést is. Az epére és a májra gyakorolt kedvező hatása valószínűleg közvetett, ugyanis a béltonizálásból vezethető le, mások szerint ugyanakkor közvetlenül is erősíti az epe utak sima izomzatát.

⚫️ A retek frissen préselt nedve baktérium- és gombaölő, nyálkahártya-tisztító, emésztőmirigyeket serkentő, epetermelést fokozó, epepangást gátló és hashajtó hatással bír. Feloldja a légutakban lerakódott nyálkát, és segíti annak kiürülését.

Lágy reteksaláta

Hozzávalók :

  • 1 db fekete retek
  • 1 db Idared alma
  • 1-2 evőkanál light majonéz
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint petrezselyem

Ezt az egyszerű, de finom salátát akkor eszem, amikor gyógyulni kell náthából, torokfájásból. Ilyenkor nincs energiám bonyolult, melós salátát készíteni. Ez mosogatással együtt megvan 10 perc alatt és jó kis méregtelenítő étel.

Csilis fekete retek csipsz

Alapanyagok:

  • 3 darab fekete retek
  • olívaolaj
  • só, bors, csilipor

A retket megpucolom, és olyan vékony szeletekre vágom, amilyenre lehetséges. Egy nejlonzacskóba teszem, sózom, borsozom, olívaolajat locsolok rá, befogom a zacskó száját, és addig rázom, míg mindenütt egészen be nem vonja az olaj a retekszeleteket. Sütőpapíros sütőlapra terítem úgy, hogy ne nagyon fedjék egymást a szeletek, megszórom a csiliporral, és 200 fokos, előmelegített sütőben - a szeletek vastagságától függően 20-30 percig sütöm.

"Forrás: Egészségtár"

Használjátok! Most a legfinomabb 😍😍

Image Team Sophie Moore Blog - Nutritionist X Webflow Template

Sophie Moore

Nutritionist

Enim mi pharetra neque proin dic tellus orci sapien nterdum tristique venenatis  lorem enim sollicitudin.

Follow me:
Take a look at our plans:
Vitaminfeltöltő program

Készen állsz az első lépésre?